
Než si připravíme lahodnou kávu z french pressu, měli bychom si o tomto přístroji něco říct. Můžeme jej nalézt i pod názvy jako cafetière, сafetière à piston, press pot, coffee press a coffee plunger. Tento malý pomocník na přípravu výborné kávy má za sebou poměrně pestrou historii, která sahá až do 19. století a v zahraničí se běžně používá profesionály pro přípravu i těch nekvalitnějších výběrových káv.
Pohádka o french pressu
Mnohé prameny uvádějí pohádkový příběh, jak se zrodil nápad na tento přístroj. Jestli je to pravda alespoň z části, je na posouzení každého z nás. V kouzelné krajině Provence žil v 19. století postarší muž, který se rád odpoledne procházel po místních kopcích a připravoval si s sebou kávu tehdy tradičním způsobem. Namletá zrna zalil horkou vodou v konvici. Jenže jednoho dne na kávu zapomněl a byl nucen do horké vody kávu přidat až pak. Zjistil, že se mu na vrchu utvořila silná krusta a nevěděl co s ní. Tehdy zasáhl osud. Šel okolo cizinec, který pocházel z Itálie a náhodou měl u sebe různá železná sítka. Francouz si jedno sítko vzal, vzniklý lógr stlačil až na dno nádoby, čistou kávu si nalil do hrníčku a výsledku se nemohl nabažit.
Bohatá historie
Nyní již k doloženým faktům. Ačkoli název svádí, k myšlence, že první oficiální patent french pressu pochází z Francie, není tomu tak. Stojí za ním italský designér Attilio Calimani, který jej roku 1929 zkonstruoval v Miláně. Přístroj měl kovové tělo i sítko. Až o čtyři roky později však slavil komerční úspěch. Jeho krajan Faliero Bondanini uvedl přístroj pod značkou Melinor na milánském mezinárodním veletrhu a okamžitě slavil úspěch. Bondanini neustával ve vývoji ve společnosti Martin S.A., která sídlila v Normandii a pod jednoduchým názvem Cofee Maker jej vyráběl již z moderního borosilikátového varného skla a nerezové filtry nahradil plastovými. Od 60. let se french press značky Melinor stal součástí téměř každé domácnosti i restaurace po celém světě. V následujících letech však vznikla konkurenční dánsko-švýcarská značka Bodum. 70. léta se nesla v duchu barevné extravagance rozličných velikostí. Tyto pestré kávovary slavily u zákazníků veliké úspěchy a do celého světa jich bylo prodáno kolem 50 milionů. Svou pozici si značka upevnila roku 1982 koupí společnosti Martin S.A, původního výrobce Melinoru a největším producentem je Bodum do dnes.
Mezi další významné výrobce patří britské značky La Cafetiére, Kitchen Craft či Premier Housewares.
Příprava ve french pressu není nijak složitá a za chvíli si jistě správný postup velmi rychle osvojíte. Tato malá konvička má několik výhod. Nízkou pořizovací hodnotu, snadno se čistí, jednoduše ovládá a díky své velikosti se vejde do každé kuchyně. Někomu však může vadit občasná sedlina na dně šálku.
Jak správně postupovat při přípravě kávy?
- Uvařte dostatečné množství vody pro přípravu kávy i pro zahřátí samotného french pressu.
- Káva by měla být vždy čerstvě a hrubě namleta. Namletá zrníčka by měla mít velikost krystalového cukru. Právě hrubší namletí umožnuje delší a stabilnější extrakci kávy, která má vliv na vyváženost všech jejích chutí. Pokud máte přístroj o objemu 250 ml, bude vám stačit 15 až 17 g kávy. Z počátku si množství pečlivě odvažte, později to budete mít již v oku.
- Vodu ze zahřátého french pressu vylijte, do konvice nasypejte namletou kávu a zalijte odstátou vodou, která nesmí být horká a její ideální teplota se pohybuje kolem 93°C.
- Kávu ve vodě řádně promíchejte a přiklopte víčkem, aby teplo neunikalo ven.
- Správná extrakce je důležitá pro výslednou chuť kávy, příliš dlouhá doba louhování by měla za následek hořký nápoj bez chuti. Správná extrakce by měla trvat 3 až 4 minuty. Po uplynutí stanoveného času začněte pomalu stlačovat píst dolů, čímž oddělíte kávovou sedlinu od nápoje.
- Jakmile píst stlačíte až dolů, kávu ihned podávejte. Můžete si předehřát šálky, tak si vychutnáte teplou kávu mnohem déle.
Krátké shrnutí a rady na závěr:
Káva z french pressu je velmi dobrá, ale musíte si dát pozor na 3 věci
1) správné namletí kávy, tedy hrubé namletí
2) ideální teplotu vody, kterou docílíte jednoduše po varu krátkým odstátím přibližně 1 minutu
3) hlavně na dobu extrakce, která nesmí být příliš dlouhá (3 až 4 minuty dle chuti).
2019