Doporučení využití kávových odrůd k různým způsobům přípravy je vždy velmi individuální záležitost. Chuť je totiž naprosto unikátní smysl každého jednotlivce a je na ostatní nepřenositelná. To znamená: za nás mohu bez pocitu viny doporučit naší směs k přípravě exkluzivního espressa, vám však může chutnat víc z moka konvičky. Vlastně by naše doporučení mělo znít takto:
“Ochutnejte všechny naše odrůdy a směsi na všechny způsoby a utvořte si na ně vlastní názor.” 🙂
Námi doporučené přípravy kávy slouží k základní orientaci ve světě káv. Řídit se jimi můžete v počátcích vašeho putování chutí kávy. Může se stát, že za nás u jednotlivých odrůd v průběhu času doporučení upravíme, podle toho jak se dané odrůdě v daném roce podařilo uzrát, tedy naplnit své typické znaky. Je potřeba si uvědomit, že kvalita kávy se v závislosti na počasí může rok od roku trošku lišit. U směsí se tyto drobné odlišnosti ladí po každé nové úrodě, většinou tak, že se to na výsledné chuti významně neprojeví. U jednodruhových odrůd se toto eliminuje úpravou pražení, ale obecně se odlišují výrazněji než směsi. Své hlavní charakteristické znaky by měli naplnit však vždy.
Naší snahou je nabídnout vám zajímavou harmonii chuti, vůně a povzbuzení najednou ve všech oblastech vašeho života, když si zatoužíte dát kávu. Patrně nejvýznamněji je to znát ve směsích, které nabízíme. Opravdoví odborníci v oboru pražení osobně vybírají, praží a ladí zajímavé kávové kombinace různých typů a odrůd a tak je přivést k dokonalosti. Začínáte-li s espressem doporučujeme sáhnout po našich směsích. Jednodruhové odrůdy jsou spíše gurmánské záležitosti.
2019